Rastu cijene voća i povrća u regiji

  • petak, 02 Oktobar 2015 13:31
  • Objavljeno u Agrobiznis
  • Čitano 1564 puta

Cijene voća i povrća na hrvatskom tržištu ove sezone veće su otprilike za trećinu u odnosu na prošlu godinu.

Među rekorderima u poskupljenju su češnjak i zelena salata koji su u odnosu na 2008. poskupjeli više od 100 posto, pokazuju podaci Tisupa.

Tržnice i police trgovačkih lanaca pune su voća i povrća bez obzira na sezonu, a cijene su različite – samo ne povoljne, piše Glas Slavonije.
Najviše je poskupio češnjak koji sada košta 26 kuna za kilogram, a 2008. njegova cijena bila je 10 kuna.

Prema riječima predsjednika Hrvatske voćarske zajednice Željka Banjavčića stanje u voćarstvu je jako teško, i to već godinama.
“Domaćeg voća je sve manje, otkupne cijene su nikakve, a prevladava uvoz”, kaže Banjavčić.

Dodaje da cijene u trgovinama “divljaju”, a ispaštaju proizvođači koji nemaju hladnjače u kojima bi voće držali duže vrijeme, pa su prisiljeni prodati odmah.

“Ovako se voće daje u otkup prilično jeftino, jer ga proizvođači nemaju gdje skladištiti. S druge strane, veliki trgovci koriste tu situaciju, pa neopravdano dižu cijene”, kaže Banjavčić.
“Ministarstvo poljoprivrede daje podršku voćarima, ali je riječ o nekih 350 eura po hektaru, što je nedovoljan iznos”, ističe on.

Ocijeni
(0 glasova)
UPIP Žepče

O nama

HTML 5Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče osnovana je 1999.godine kao nevladina, neprofitna organizacija. Osnivači udruge su privrednici općine Žepče. Udruga djeluje na principu dragovoljnog učlanjenja pravnih osoba-poduzetnika, fizičkih osoba, nezaposlenih žena, mladih i ostalih koji žele zajednički raditi na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja u općini Žepče, ali i šire.

kontakti

Gdje se nalazimo