Gusjenica uništava sadnice smilja u Hercegovini

  • petak, 02 Oktobar 2015 19:38
  • Objavljeno u Agrobiznis
  • Čitano 1844 puta

Uzgajivači smilja ovih dana imaju pune ruke posla. Neki su već obrali svoje plantaže ove biljke, neki se tek spremaju. Kažu kako su za idući tjedan najavljene temperature od 27 stupnjeva, te kako još uvijek nema potrebe žuriti s berbom. - Čudno je vrijeme ove godine, sve je prolongirano zbog dužeg ljeta i visokih temperatura. Ovih nekoliko dana zahladnjenja nije ništa posebno, idući tjedan ponovno imamo lijepo vrijeme i nećemo žuriti s berbom - govori nam jedan od uzgajivača smilja s prostora Mostarskog blata. A njih je na ovome prostoru puno. I bit će ih još više ako je suditi prema raspoloženju. Naime, cijena smilja opet se kreće oko pet maraka. Naši sugovornici nam govore kako su otkupljivači pokušali oboriti cijenu, ali kako su proizvođači ostali ujedinjeni, nije bilo drastičnog pada cijene koji se očekivao.

Sukob oko cijena

Otkupljivači su željeli cijenu spustiti na dvije do tri marke, ali je na kraju cijena ostala između četiri i pet maraka. I još se tu održava. Mislimo kako će cijena ostati na toj razini i dalje - smatraju naši sugovornici. Ono što je svakako problem i dalje je gusjenica koja napada sadnice ove biljke. Uzgajivači imaju mnogo problema zbog ove pojave koja ih je do sada koštala nekoliko stotina tisuća maraka.

 

Izvor: Vecernji list

Ocijeni
(0 glasova)
  • Zadnji put promjenjen petak, 02 Oktobar 2015 19:41
  • veličina slova
UPIP Žepče

O nama

HTML 5Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče osnovana je 1999.godine kao nevladina, neprofitna organizacija. Osnivači udruge su privrednici općine Žepče. Udruga djeluje na principu dragovoljnog učlanjenja pravnih osoba-poduzetnika, fizičkih osoba, nezaposlenih žena, mladih i ostalih koji žele zajednički raditi na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja u općini Žepče, ali i šire.

kontakti

Gdje se nalazimo