Suša u Francuskoj požela ratarske kulture

  • srijeda, 14 Oktobar 2015 18:21
  • Objavljeno u Agrobiznis
  • Čitano 1624 puta

Ovogodišnji prinos kukuruza u Francuskoj je smanjen za trećinu u odnosu na 2014. zbog ljetne suše, suša je nepovoljno utjecala i na urod krumpira i suncokreta.

“Vrućina i nedovoljne padaline od početka ljeta nepovoljno su utjecali na razvoj kultura koje pristižu na berbu u jesen”, navodi se biltenu mjesečnih predviđanja instituta Agrest.

Očekuje se da ovogodišnja berba kukuruza bude 28%  manja u odnosu na rekordnu 2013.g., na 13,3 milijuna tona, priopćilo je Ministarstvo za poljoprivredu u Parizu.

“Padavine u kolovozu i rujnu su donekle popravile situaciju u pojedinim regijama ali nedovoljno da se izostanak u razvoju kulture kukuruza ne bi odrazio i na smanjenje ovogodišnjeg roda”, navodi Agrest.

Očekuje se da će ovogodišnji rod krumpira biti smanjen 18% u odnosu na veoma uspješnu berbu iz 2014.
Zbog suše u Francuskoj ove godine će biti ubrano samo 32 milijuna tona šećerne repe, 15 posto manje nego 2014.
Berba suncokreta je podbacila 20% u odnosu na 2014, a uljane repice je smanjena 4,5%, na 5,3 milijuna tona, prije svega zbog manje površina pod ovim kulturama.

S druge strane, ovogodišnji prinos pšenice je bio rekordan, i premašio je berbu iz 2014. za 9%, na 41 milijun tona zahvaljujući blagoj zimi i toplom i sunčanom proljeću, prenosi AFP

Ocijeni
(0 glasova)
  • Zadnji put promjenjen srijeda, 14 Oktobar 2015 18:27
  • veličina slova
UPIP Žepče

O nama

HTML 5Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče osnovana je 1999.godine kao nevladina, neprofitna organizacija. Osnivači udruge su privrednici općine Žepče. Udruga djeluje na principu dragovoljnog učlanjenja pravnih osoba-poduzetnika, fizičkih osoba, nezaposlenih žena, mladih i ostalih koji žele zajednički raditi na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja u općini Žepče, ali i šire.

kontakti

Gdje se nalazimo