Potrošači u SAD-u sve manje vjeruju GMO-u

  • srijeda, 04 Novembar 2015 15:30
  • Objavljeno u Agrobiznis
  • Čitano 1722 puta

Uzgajivači šećerne repe u SAD su u teškoj situaciji, jer američke prehrambene kompanije sve više izbjegavaju genetski modificirane usjeve (GMO), izvještava Reuters.

U prošlih sedam godina, američki uzgajivači, od kojih je većina u Minessoti, Sjevernoj Dakoti, Michigenu i Idahu, prešli su na GMO usjeve koje proizvodi kompanija Monsanto i još neke druge, u sklopu nastojanja povećanja prinosa i smanjivanja troškova.

U trenutku kada raste negativno raspoloženje javnosti prema GMO usjevima i povećava se uvoz šećera od šećerne trske, udio uzgajivača šećerne repe na američkom tržištu je pao na najniži nivo ikada registriran.

Udio domaćih uzgajivača u svim isporukama šećera u SAD je u prošloj fiskalnoj godini pao na ispod 41 posto od ukupno 11,8 milijuna tona u SAD, što je povijesni minimum, i znatno manje u odnosu na udio od 47 posto u 10,4 milijuna tona iz 2008. godine, kada su biotehnološka sjemena puštena u komercijalnu prodaju.

Pod pritiskom potrošača, neke kompanije obećale su da će izbaciti GMO sastojke iz svojih pojedinih proizvoda, navodi britanska agencija.

Ocijeni
(0 glasova)
  • Zadnji put promjenjen srijeda, 04 Novembar 2015 15:37
  • veličina slova
UPIP Žepče

O nama

HTML 5Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče osnovana je 1999.godine kao nevladina, neprofitna organizacija. Osnivači udruge su privrednici općine Žepče. Udruga djeluje na principu dragovoljnog učlanjenja pravnih osoba-poduzetnika, fizičkih osoba, nezaposlenih žena, mladih i ostalih koji žele zajednički raditi na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja u općini Žepče, ali i šire.

kontakti

Gdje se nalazimo