GLAS PODUZETNIKA U BIH SE MORA ČUTI

  • petak, 15 April 2016 14:16
  • Objavljeno u Novosti
  • Čitano 2105 puta

Stručni skup "Zagovaranjem do boljih politika ekonomskog razvoja za male biznise" održan je 13.04.2016. god. u sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2016. Skup su organizirali Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i Udruženje Nezavisni biro za razvoj Gradačac/Modriča s ciljem nastavka kampanje zagovaranja za bolje poslovno okruženje s posebnim naglaskom na male biznise.

Učešće na skupu uzeli su predstavnici javnog, privatnog, NVO sektora, međunarodnih organizacija, te medija. Prisutnima su se obratili gosp. Peter Duffy, direktor misije USAID; gđa. Vesna Grković, program menadžer Delegacije Evropske Unije u BiH;  gosp. Jozo Bejić tajnik Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta; gđa. Jasmina Pašić, pomoćnica Federalnog ministra energije, industrije i rudarstva; gđa. Amra Vučijak pomoćnica Federalnog ministratrgovine, te gosp. Enver Sarvan, direktor NBR Gradačac/Modriča i gosp. Tomislav Majić, predsjednik udruženja LINK Mostar.

 - Ovim skupom javnosti i političarima u BiH želimo još jedanput ukazati da se glas poduzetnika mora čuti kada se donose zakoni koji se tiču privređivanja i da naša zemlja mora poboljšati poslovno okruženje jer bez ekonomije i ekonomskog razvoja nema opstanka niti jednog društva - izjavio je uoči početka skupa predsjednik LiNK-a Tomislav Majić.  

 Po njegovim riječima, BiH se trenutno nalazi na 140 mjestu na svjetskoj listi uvjeta poslovanja što je jako nisko.
 - Nekada je područje bivše Jugoslavije bilo 24 u svijetu po uvjetima poslovanja i mi želimo da kroz ekonomske promjene dovedemo ponovno BiH na tu razinu ili barem od 30 do 50 mjesta - kazao je Majić, istaknuvši potrebu promjena ekonomskih politika jer kako je kazao ako se one budu vodile kao do sada uspjeha neće biti.

 Na stručnom skupu je promoviran i jedinstveni alat koji sadrži preko 150 registriranih prepreka te omogućava identifikaciju institucija koje uzrokuju probleme u poslovnom okruženju.  
 - Mi smo identificirali probleme koje vlasti na neki način nisu rješavale, a bitni su faktori poslovno okruženja. To su između ostalih unapređenje registracije biznisa i uspostavljanje registra parafiskalnih nameta na razini BiH kako bi smo po svim entitetima i županijama imali popis parafiskalnih nameta - kazao je novinarima izvršni direktor Nezavisnog biroa Enver Sarvan.  

- Direktor USAID-a u BiH Peter Duffy je kazao ima određenog napretka kada je u pitanju poslovno okruženje u BiH, ali da se još mnogo toga treba uraditi.
 - Svaka uspješna poslovna priča dogodila se tek nakon mnogo uloženog rada i nakon što je pređeno mnogo barijera. Nadam se da će iz godine u godinu tvrtke u BiH biti još uspješnije i još prosperitetnije. USAID je veoma ponosan što već dvadeset godina surađuje s predstavnicima gospodarstva u BiH i očekujemo još veći napredak - kazao je Duffy.  

  Stručni se skup održao u sklopu projekta "Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta" kojeg provodi Nezavisni biro u suradnji s ključnim partnerom Udrugom LiNK. Partnerske organizacije su koordinatori sektora "Politike ekonomskog razvoja u BiH" u okviru "Programa održivosti civilnog društva u BiH (CSSP)" koji financira USAID.

Ocijeni
(0 glasova)
  • Zadnji put promjenjen petak, 15 April 2016 14:19
  • veličina slova
UPIP Žepče

O nama

HTML 5Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče osnovana je 1999.godine kao nevladina, neprofitna organizacija. Osnivači udruge su privrednici općine Žepče. Udruga djeluje na principu dragovoljnog učlanjenja pravnih osoba-poduzetnika, fizičkih osoba, nezaposlenih žena, mladih i ostalih koji žele zajednički raditi na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja u općini Žepče, ali i šire.

kontakti

Gdje se nalazimo