REGISTAR PARAFISKALNIH NAMETA ZA BOLJE POSLOVNO OKRUŽENJE

  • petak, 22 April 2016 14:21
  • Objavljeno u Novosti
  • Čitano 3295 puta

U Sarajevu 20.04.2016. godine održano stručno savjetovanje: REGISTAR PARAFISKALNIH NAMETA ZA BOLJE POSLOVNO OKRUŽENJE (Savjetovanje). Pored predstavnika USAID, Savjetovanju su prisustvovali predstavnici: biznisa i njihovih udruženja i komora, općina, ministarstava, međunarodnih i lokalnih eksperata, razvojnih i drugih institucija za podršku razvoju poduzetništva/MSP, te članovi LEDnet-Mreže za ekonomski razvoj BiH.
Iako se BiH nalazi na 175mjestu, od 189 zemalja, po pitanju lakoće pokretanja poslovanja, još se težim čini očuvanje opstanka postojećih biznisa. S tim u vezi, nameće se potreba cjelovite reforme koja će poboljšati poslovno okruženje. Jedna od mjera, koja je navedena i u Reformskoj agendi, odnosi se i na što hitniju uspostavu Registra parafiskalnih naknada koje su uvedene od strane svih nivoa vlasti u BiH.
Analize su utvrdile veliki broj parafiskalnih naknada na nivoima: BiH-7 grupa naknada i taksi, FBiH-25 grupa naknada i taksi i 9 grupa posebnih naknada i članarina, RS-25 grupa naknada i taksi, Tuzlanski kanton- 9 kategorija administrativnih. taksi (broj 165), 7 kategorija zasebnih sudskih taksi (broj 112). U Posavskom kantonu postoje: upravne pristojbe - 10 kategorija (broj-121), sudske takse - 7 kategorija (broj-100), komunalne pristojbe - 6 kategorija broj - 61) dok su, u 15 općina Regije, utvrđene značajne razlike (npr. za administrativne takse od 30 do 231).
Da bi poduzeće nesmetano obavljalo djelatnost neophodno je da se pridržava preko 20 zakona vezanih za plaćanje raznih fiskalnih i parafiskalnih dažbina i oko 30 zakona kojima su, ako ih se ne pridržava, predviđene kaznene odredbe. Također, poduzeće je dužno da u toku godine preda preko 150 raznih prijava i obrazaca. Jedno malo poduzeće, koje broji 20 zaposlenih i ostvari prihod od 1,5miliona KM godišnje, za plate izdvaja u prosjeku 230.000 KM, a po osnovu raznih administrativnih taksi, komunalnih usluga i drugih obaveza mora izdvojiti 160.000 KM!!!!
Cilj Savjetovanja je utvrditi: trenutno stanje, prepreke i preporuke za hitnu uspostavu Registra, dalje ažuriranje, te nesmetano funkcioniranje i obezbjeđenje održivosti Registra. Uspostavom Registra dobio bi se i odličan zagovarački alat za daljnji monitoring ponašanja i odgovornosti vlasti u pogledu opravdanosti uvođenja, namjene i trošenja tih sredstava. Eliminacijom ili smanjenjem parafiskalnih naknada MSP bi osjetile pozitivne učinke u pogledu: boljeg okruženja, za rad i razvoj, a smanjenja opterećenja MSP-ima i uposlenicima doprinijelo bi konkurentnosti i održivosti poslovnih poduhvata, te povećanju broja MSP/obrta a time i zapošljavanja.
Realizacijom Savjetovanja, nastavlja se provedba aktivnosti projekta: „Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta“. Projekt realiziraju, koordinatori Politika ekonomskog razvoja u BiH, Udruženje (NBR) Gradačac i Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar. Sve akcije Projekta odvijaju se u sklopu Programa održivosti civilnog društva u BiH (CSSP programa), kojeg financira Američka agencija za međunarodni razvoj - USAID u BiH.

Ocijeni
(0 glasova)
  • Zadnji put promjenjen petak, 22 April 2016 14:25
  • veličina slova
UPIP Žepče

O nama

HTML 5Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče osnovana je 1999.godine kao nevladina, neprofitna organizacija. Osnivači udruge su privrednici općine Žepče. Udruga djeluje na principu dragovoljnog učlanjenja pravnih osoba-poduzetnika, fizičkih osoba, nezaposlenih žena, mladih i ostalih koji žele zajednički raditi na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja u općini Žepče, ali i šire.

kontakti

Gdje se nalazimo