×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/204

IX sastanak Upravnog odbora Saveza udruženja/udruga poslodavaca ZDK

  • petak, 03 Juni 2016 13:51
  • Objavljeno u Novosti
  • Čitano 2032 puta

Dana 02.06.2016. godine u prostorijama Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče održan je IX sastanak Upravnog odbora SAVEZA udruženja/udruga poslodavaca ZDK.
Članovima Upravnog odbora SAVEZA, privrednicima iz općina Zeničko – dobojskog kantona, prezentirana je Inicijativa za formiranje Privrednih savjeta u svim općinama ZDK. Privredni savjeti već postoje u nekoliko lokalnih zajednica, a posljednji takav primjer je formiranje Privrednog savjeta Grada Zenica. Kroz Privredne savjete u općinama, udruženja poslodavaca treba da utiču na bolje poslovno okruženje u lokalnoj zajednici, ali i da poboljšaju komunikaciju sa lokalnim vlastima na obostranu korist.
Kao vruća tema na ovom sastanku Upravnog odbora SAVEZA, našle su se opomene pred tužbe koje Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u FBIH šalje privrednim subjektima. Privrednici su izrazili svoje nezadovoljstvo postojećim zakonskim rješenjem u ovoj oblasti. Postojećim propisima, država je svoju obavezu brige o ovoj kategoriji stanovništva u potpunosti prebacila na privredu. Zakonski okvir u ovoj oblasti je nedorečen i kontradiktoran. Posebno zabrinjava podatak da je postojeće zakonsko rješenje nametnulo financijsku obavezu poslodavcima u FBIH koja je 5 puta veća u odnosu na obaveze poslodavaca u RS-u. Uvažavajući činjenicu da ovu kategoriju stanovništva treba uključiti u sve, pa i privredne tokove, poslodavci postavljaju pitanje ko ima pravo da ovoliko i na ovakav način optereti privredu u jednom entitetu i na taj način je učini nekonkurentnom. Posebni doprinosi koje poslodavci u FBIH trebaju plaćati u slučaju da ne zapošljavaju propisanu kvotu osoba sa invaliditetom su drakonski, dok u drugom entitetu takve „kazne“ za poslodavce uopće ne postoje.
Članovi Upravnog odbora SAVEZA su informirani o stupanju na snagu novog Pravilnika o načinu obavljanja obavezne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u FBIH. Naime, „stari“ Pravilnik je tokom prošle godine izazvao žestoke reakcije poslodavaca zbog ogromnih nameta u ovoj oblasti. Na žalost, konstatirano je da je „novi“ Pravilnik donio samo kozmetičke izmjene, bez rješavanja suštinskih pitanja: ko ima pravo i po uzoru na koje evropske države da zakonski nametne dinamiku obavljanja usluga dezinfekcije i dezinsekcije i na taj način optereti privredu ogromnim nametima, odnosno, da „izmisli“ novi parafiskalni namet u Federaciji BIH. S tim u vezi, usvojen je zaključak da se hitno reagira na usvajanje novog Pravilnika o DDD-u.

Galerija slika

{gallery}204{/gallery}
Ocijeni
(0 glasova)
  • Zadnji put promjenjen utorak, 28 Juni 2016 13:06
  • veličina slova
UPIP Žepče

O nama

HTML 5Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče osnovana je 1999.godine kao nevladina, neprofitna organizacija. Osnivači udruge su privrednici općine Žepče. Udruga djeluje na principu dragovoljnog učlanjenja pravnih osoba-poduzetnika, fizičkih osoba, nezaposlenih žena, mladih i ostalih koji žele zajednički raditi na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja u općini Žepče, ali i šire.

kontakti

Gdje se nalazimo