Uspostavom one stop shop-a ubrzati registraciju poslovnih subjekata

  • četvrtak, 29 Septembar 2016 12:05
  • Objavljeno u Novosti
  • Čitano 1837 puta

U Sarajevu je, u srijedu, 28. septembra 2016. god. održan  stručni skup „Proces registracije poslovnih subjekata – stanje i prijedlozi za poboljšanje“.

Učešće na Skupu uzeli su predstavnici ključnih institucija za proces registracije poslovnih subjekata: predstavnici Ureda Premijera Vlade FBiH, Federalnog Ministarstva pravde, kantonalnih ministarstava, sudova, jedinica lokalne samouprave, PU FBiH, UINO, Federalnog zavoda za statistiku, ureda koordinatora za reformu javne uprave, međunarodnih organizacija, NVO sektora, predstavnici MSP sektora, te članovi LEDnet- Mreže za ekonomski razvoj BiH.

Savjetnica Premijera Vlade FBiH, gđa. Aida Soko predstavila je aktivnosti Vlade na provedbi Akcionog plana za provedbu Reformske agende s ciljem ubrzanja procesa registracije poslovnih subjekata.
Usvajanjem Odluke o interoperabilnosti i formiranjem interresorne radne grupe, kreiran je preduvjet za početak aktivnosti na formiranju ONE STOP SHOP-a čije uspostavljanje je planirano na nivou svih 10 kantona do juna 2018 god. Osim uspostave deset lokacija Financijsko-informatičke agencije FBiH (FIA), namjera je da se u okviru ovog projekta uspostavi jednošalterski sistem registracije i omogući online registracija privrednih subjekata u Federaciji BiH, te da se smanje procedure i troškovi registracije za 50 posto. 

Direktorica APIF iz Banja Luke, gđa. Jelena Ćetković predstavila je aktivnosti i postignute rezultate ONE STOP SHOP-a koji je uspostavljen u RS i ostvaruje zavidne rezultate.
U svom izlaganju istakla je važnost entitetskog usaglašavanja procesa registracije s ciljem poboljšanja pozicije BiH u oblastima registracije poslovnih subjekata u izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja (Doing Business).

Zaključci doneseni na Skupu:

- Učesnici stručnog skupa su se složili da je uspostava jednošalterskog sistema bitna za:
a) Lakši i brži početak poslovanja;
b) Pružanje podataka državnim organima;
c) Poboljšanje rejtinga BiH za otpočinjanje poslovanja;
d) Bolje uslove za privlačenje stranog kapitala.

- Učesnici Stručnog skupa vezanog za ubrzanje reforme registracije poslovnih subjekata u FBiH pozdravljaju opredjeljenje Vlade FBiH da odlučnije i odgovornije priđe provedbi Akcionog plana za realizaciju Reformske Agende i formiranje jednošalterskog sistema.

- Uspostava jednošalterskog sistema registracije poslovnih subjekata ne može biti briga samo Vlade FBiH već i ostalih nivoa vlasti i svih ključnih aktera u nizu nadležnosti i odgovornosti.

- Jednošalterski sistem mora biti briga i općina koje bi trebalo da:
a) Uspostave svoje šaltere - sve na jednom mjestu;
b) Obuče kadrove za navedeni posao;
c) Formiraju tim koji će servisirati poduzetnike i investitore pri registraciji, ali i za pružanje poslovno-savjetodavnih usluga;
d) Odrede povjerioca za servisiranje svakog od ulagača.

- Pored intervencija na ovom polju, potrebno je pripremiti i provoditi reforme i na ostalim faktorima koji čine povoljno poslovno okruženje:
a) Političke planske faktore - strateški i drugi dokumenti;
b) Unaprjeđenje ekonomskih faktora: sistema registracije poslovnih subjekata, pristup financijama, konkurentnost, standardizacija, certificiranje, brendiranje i dr.;
c) Razvoj društvenog faktora poslovnog okruženja: unaprjeđenje poduzetničkog duha, promocija poduzetništva, prekvalifikacije i dokvalifikacije i dr.;
d) Kreiranje efikasnih tehnoloških faktora: poslovna infrastruktura/inkubatori, zone, inovativni i centri izvrsnosti, transfer tehnologija, razvoj suradnje između akademske zajednice i privrede i dr.;
e) Briga o ekološkim faktorima bitnim za poslovno okruženje: svijest o zaštiti okoliša, energetska efikasnost i drugo.

Iza zaključaka stoje učesnici Skupa i Mreža organizacija za ekonomski razvoj BiH – LEDnet mreža, koja broji 27 članica iz javnog, privatnog i NVO sektora sa 13.000 malih i srednjih poduzeća i 24.000 zaposlenih. Mreža ima za cilj sistematski raditi na poboljšanju ekonomskih politika kroz jasno identificiranje problema, sa kojima se suočavaju privrednici, i radom na zagovaranju donosilaca odluka radi donošenja mjera za njihovo otklanjanje. Mrežom upravljaju Skupština i Upravni odbor. Upravni odbor LEDnet-a trenutno, čine predstavnici: Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, Udruženje Nezavisni biro za razvoj – NBR Gradačac/Modriča, Udruga poduzetnika i poslodavaca UPIP Žepče, Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora – PREDA, Udruženje poduzetnika Velika Kladuša, Plod Centar Bihać i Udruženje Naša Perspektiva Sarajevo.

U želji da se na konkretan način doprinese što hitnijem ubrzanju procesa registracije poslovnih subjekata, zaključci sa Skupa su upućeni Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Ocijeni
(0 glasova)
  • Zadnji put promjenjen petak, 07 Oktobar 2016 08:59
  • veličina slova
UPIP Žepče

O nama

HTML 5Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče osnovana je 1999.godine kao nevladina, neprofitna organizacija. Osnivači udruge su privrednici općine Žepče. Udruga djeluje na principu dragovoljnog učlanjenja pravnih osoba-poduzetnika, fizičkih osoba, nezaposlenih žena, mladih i ostalih koji žele zajednički raditi na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja u općini Žepče, ali i šire.

kontakti

Gdje se nalazimo