Održana osnivačka skupština Uzajamno garancijskog društva „ISKRA 1“

  • petak, 21 Oktobar 2016 06:49
  • Objavljeno u Novosti
  • Čitano 1484 puta

Dana 20.10.2016. god, kada svijet već 68 godina obilježava Internacionalni dan štedno-kreditnih zadruga, u Mostaru je održana osnivačka Skupština Uzajamno garancijskog društva ISKRA 1“, prve štedno-kreditne zadruge u Bosni i Hercegovini.
Osnivači Uzajamno garancijskog društva su Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče, Udruženje Okusi Hercegovinu, Naša Perspektiva, te pojedine članice Mreže organizacija za ekonomski razvoj BiH – LEDnet, kao i istaknuti pojedinci, njih 13 ukupno s područja cijele Bosne i Hercegovine.
Cilj formiranja novog finansijskog instrumenta je pomoć razvoju malog i srednjeg poduzetništva, posebice proizvodnih mikro poduzeća i samozaposlenosti, s ciljem povećanja zaposlenosti, smanjenja siromaštva i povećanja socijalne uključenosti. Djelovanje finansijskog instrumenta će biti zasnovano na zadružnom principu s tim da će sadržavati i elemente uzajamnog garantiranja i socijalnog osiguranja.
Na Osnivačkoj Skupštini, usvojeni su osnivački akti, izvršen izbor članova Nadzornog Odbora iz reda osnivača, dok je za direktora zadruge imenovan prof. dr. Vjekoslav Domljan iz Mostara, a Enver Sarvan iz Modriče za predsjednika Skupštine.

Ocijeni
(0 glasova)
  • Zadnji put promjenjen petak, 21 Oktobar 2016 06:54
  • veličina slova
UPIP Žepče

O nama

HTML 5Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče osnovana je 1999.godine kao nevladina, neprofitna organizacija. Osnivači udruge su privrednici općine Žepče. Udruga djeluje na principu dragovoljnog učlanjenja pravnih osoba-poduzetnika, fizičkih osoba, nezaposlenih žena, mladih i ostalih koji žele zajednički raditi na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja u općini Žepče, ali i šire.

kontakti

Gdje se nalazimo