Hladnjača

  • Objavljeno u Tekstovi
  • Čitano 33642 puta

Čuvanje voća i povrća u hladnjači Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče dostupno je svim poljoprivrednim proizvođačima sa područja općine Žepče i susjednih općina.
Na raspolaganju su dvije komore za čuvanje voća i povrća ukupne zapremine 300 m3 (2 x 150 m3) sa režimom hlađenja na +4°C. Prije ulaska u rashladne komore nalazi se pred-prostor površine 73 m2 i služi za pripremu proizvoda koji se dopremaju ili dopremaju iz hladnjače te uredska prostorija od 13 m2 za praćenje ulaska i izlaska robe iz hladnjače, vođenje potrebne dokumentacije i druge uredske poslove. Prilazni put do hladnjače moguć je teretnim vozilima i na raspolaganju je veliki prostor za manevriranje.
Hladnjača je dio Agroinkubatora Žepče, koji djeluje kao infrastrukturna podrška razvoju agrobiznisa.

Zašto skladištiti voće i povrće u hladnjači?

Adekvatno skladištenje i čuvanje voća i povrća od momenta berbe do plasmana na tržište od iznimne je važnosti za očuvanje fizioloških i nutritivnih vrijednosti sirovine. Režimi čuvanja voća i povrća prvenstveno ovise od vrste voća i povrća koje se skladišti, a zatim od pojedinih sorti. Poznato je da se s porastom temperature svi procesi unutar ploda biljke odvijaju brže, a sniženjem temperature dolazi do usporavanja svih procesa u plodu. Vrijeme od berbe do rashlađivanja voća i povrća treba da bude što kraće. Preporuka je da se ubrani plodovi rashlade istog dana. Brzo rashlađivanje plodova nakon berbe veoma je važno, jer se na taj način usporava proces zrenja i smanjuje pojava pojedinih fizioloških oboljenja. Od bioloških specifičnosti ploda ovisi u velikoj mjeri dužina uspješnog čuvanja, pa se stoga i javljaju osjetne razlike u trajnosti pojedinih sorti. Na trajnost i gubitke do kojih dolazi u tijeku čuvanja utječu i uvjeti pod kojim su se plodovi razvijali, zatim stupanj zrelosti plodova, kao i način pripreme i pakovanja.

Svi zainteresirani za usluge skladištenja proizvoda u hladnjaču mogu se javiti na kontakte Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče!

Ocijeni
(0 glasova)
  • Zadnji put promjenjen nedjelja, 04 Oktobar 2015 11:13
  • veličina slova
UPIP Žepče

O nama

HTML 5Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče osnovana je 1999.godine kao nevladina, neprofitna organizacija. Osnivači udruge su privrednici općine Žepče. Udruga djeluje na principu dragovoljnog učlanjenja pravnih osoba-poduzetnika, fizičkih osoba, nezaposlenih žena, mladih i ostalih koji žele zajednički raditi na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja u općini Žepče, ali i šire.

kontakti

Gdje se nalazimo