Zaštita biljaka

  • Objavljeno u Savjeti
  • Čitano 2071 puta

 

Kada se spomene pojam Zaštita bilja većina odmah pomisli na kemijske pripravke pomoću kojih se suzbijaju određene štetočinje. No to je jedna od zadnjih metoda u dugom nizu mogućnosti koje bi se trebale sprovesti prije nego se posegne za kemijskim pripravcima.Ovdje ćemo nabrojati samo neke od metoda:

 

 

  1. Agro tehničke mjere (izbor područja s povoljnim klimatskim uvjetima; gnojidba biljaka; pravilan plodored; kombinacija nekih usjeva može smanjiti pojavu štetočina i drugo)
  2. Izbor otpornih kultivara (neki su kultivari otporniji ili tolerantniji na određene biljne štetočinje; stoga pri izboru kultivara treba imati na umu tu činjenicu i birati kultivare koji su tolerantniji na bolesti i štetnike koji su nazočni na području gdje se planira zasnovati nasad i td)
  3. Mehaničke mjere (jedan od ključnih primjera je okopavanje korova na kojima prezimljuju ili se skrivaju razne štetočinje koje poslije prelaze na kulturno bilje; također pod ovom mjerom je i pokrivanje nasada različitim mrežama te se na taj način sprječava direktan doticaj štetočinje s biljkom…)
  4. Fizikalne mjere (u ove mjere se ubraja toplina pri termičkoj sterilizaciji tla; upotrebom raznih svjetlosnih lampi koje privlače štetnike; uporabom atraktanata koji šire miris te privlače određene štetnike; razne ljepljive ploče i trake-žute, plave i drugo)
  5. Biološke mjere (sastoje se od uporabe nekog korisnog organizma za suzbijanje štetnog organizma Npr. Mačka-Miš, biološke mjere zahtijevaju puno više znanja od onoga potrebnog za uobičajeni način zaštite. Ovdje treba napomenuti, da nestručnom primjenom insekticida i drugih za ove prilike štetnih sredstava, kao i u prekomjernoj količini uništavamo prirodne neprijatelje štetočinja, te na taj način povećavamo njihovu rezistentnost i brojnost u odnosu na predatore koji ih uništavaju)
  6. Sterilizacija zemljišta (ubraja se dijelom u fizikalne a dijelom u kemijske mjere, uglavnom je zastupljena kod uzgoja povrća u zaštićenom prostoru, ali i kod drugin uzgoja kulturnog bilja gdje se ova metoda pokazala kao neizbježna za normalan rast i razvoj biljaka. Sterilizacija se može izvoditi na razne načine od primjene vodene pare na određenoj dubini tla, preko solarizacije određene parcele ili nekog njenog dijela; do kemijske sterilizacije tla odnosno fumigacije)
  7. Kemijske mjere (danas se najčešće sprovode u praksi zaštite kulturnog bilja kako od korova tako i od bolesti i štetnika. Kemijske mjere se sastoje u primjeni kemijskih sredstva za zaštitu bilja često nazivanih pesticidima.)

Poštujući gore navedene mjere, doći ćete do saznanja da kemijski pripravci u većini slučajeva nisu primarno rješenje, nego bi se oni trebali primijeniti u onim trenutcima kada niti jedna od prije navedenih mogućnosti nije dala potrebne rezultate i kada je uporaba kemijski pripravaka ekonomski opravdana.

S obzirom da su kemijske mjere i najmasovnije primjenjivana metoda i kao takva iziskuje određena predznanja kako poljoprivrednika tako i prodavaca koji nude razne kemijske pripravke sumnjivog roka, mjesta uskladištenja, namjene, količine aktivne tvari; a sve u svrhu što veće zarade. Stoga naglašavamo da se kemijska sredstva za zaštitu bilja ne kupuju u poljoprivrednim apotekama koje nemaju stalno uposlenog stručnjaka (diplomiranog inženjera agronomije, smjer zaštita bilja, opći ili neko drugo odgovarajuće i zakonski propisano usmjerenje) koji će Vam na adekvatan i Vama razumljiv način objasniti namjenu određenog pripravka, način primjene, količinu sredstva i način njegovog djelovanja na štetočinje i korove. Jer neadekvatnim poznavanjem i načinom korištenja kemijskih pripravaka možete dovesti u pitanje ne samo svoja nasad nego prvenstveno zdravlje kako Vaše obitelji tako i drugih lica koja kupuju proizvode tretirane raznim kemijskim pripravcima, što može imati i smrtne posljedice.

Ocijeni
(0 glasova)
UPIP Žepče

O nama

HTML 5Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče osnovana je 1999.godine kao nevladina, neprofitna organizacija. Osnivači udruge su privrednici općine Žepče. Udruga djeluje na principu dragovoljnog učlanjenja pravnih osoba-poduzetnika, fizičkih osoba, nezaposlenih žena, mladih i ostalih koji žele zajednički raditi na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja u općini Žepče, ali i šire.

kontakti

Gdje se nalazimo