Stajnjak

  • Objavljeno u Savjeti
  • Čitano 2293 puta

Stajski gnoj je vrlo kvalitetno gnojivo koje sadrži dušik, fosfor, kalij, kalcij i magnezij.
Dobro pripremljen zreo stajski gnoj sadrži do 35% humusa.

Zanimljivo je da jedno govedo težine 500 kg može proizvesti godišnje do 20 tona stajskog gnoja, konj oko 10 tona, svinja oko 2 tone. U najkvalitetnije svakako spada gnoj peradi i goveđi dok svinjski gnoj nije baš kvalitetan. Stajski gnoj je više dušično i kalijevo amanje fosforno gnojivo.

Za kvalitetnu gnojidbu poljoprivrednih površina stajskim gnojem trebalo bi pravilno rasporediti onoliko gnojiva koliko analiza zemljišta to pokaže. Ova se hranjiva nalaze u organskom obliku te im je potrebno duže vrijeme da postanu pristupačna biljkama. Iskorištenost je u:

  • 1 godini 50%;
  • 2 godini 30% i
  • 3 godini 20%

U stajnjaku su uz vodik, kisik i ugljik, najzatupljeniji spojevi dušik, fosfor, kalcij i kalij. Radi zaštite zdravlja ljudi i životinja, gnojište treba biti od staje udaljeno najmanje 50 m, od stambene zgrade najmanje 100 m, a od bunara najmanje 50-100 m.

Gnojište mora biti nizvodno od bunara! Dubina gnojišta treba biti od 1 do 1.5 m. Odgovarajući pad dna gnojišta iznosi 2-3% (2-3 cm na svaki dužinski metar). Gnoj se slaže do visine od 2 m. Potrebna površina gnojišta iznosi 4.8 – 8.3 m3 po grlu (~5-8m3/grlo).

Stajsko gnojivo je i nositelj patogena.
Preživljavanje patogenih bakterija u gnoju ovisi o temperaturi, pH, vlažnosti, vrsti mikroorganizama. Tako na primjer uzročnik HOC-a preživi 2 tjedna na pašnjaku, salmonele u istim uvjetima prežive i do godinu dana…

Kruti gnoj ne zagađuje tlo. Tekući gnoj koji se prska u obliku umjetne kiše može zagaditi vode temeljnice (patogeni mikroorganizmi!) i izazvati degradaciju tla (razvoj truležnih procesa).

Stajsko gnojivo se nemože potpuno zamijeniti peletiranim organskim gnojivima, peletirana organska gnojiva nemju mikroorganizme koji poboljšavaju „mikro floru“ zemljišta. A mikroorganizmi uneseni u zemljište preko zrelog stajnjaka razgrađuju nepristupačne hranjive meterije i prevode ih u biljci pristupačnu hranu.

Ocijeni
(1 Glasaj)
  • Zadnji put promjenjen subota, 24 Oktobar 2015 20:41
  • veličina slova
UPIP Žepče

O nama

HTML 5Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče osnovana je 1999.godine kao nevladina, neprofitna organizacija. Osnivači udruge su privrednici općine Žepče. Udruga djeluje na principu dragovoljnog učlanjenja pravnih osoba-poduzetnika, fizičkih osoba, nezaposlenih žena, mladih i ostalih koji žele zajednički raditi na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja u općini Žepče, ali i šire.

kontakti

Gdje se nalazimo