Plodored u vrtu

  • Objavljeno u Savjeti
  • Čitano 2921 puta

Plodored je raspoređivanje kultura u vremenskom slijedu više godina čime se čuvaju plodnost tla i smanjuju napadi štetočinja na gajene kulture.
U vrtu, na kojem se na manjim površinama izmjenjuje velik broj povrtnih kultura, pa i cvijeća, plodored se mora izrađivati planski.

 

Kod plodoreda u obzir treba uzeti zahtjeve pojedinih povrtnih kultura s obzirom na:

  • crpljenje hranjivih tvari iz tla (smatra se da povrće jako crpi tlo);
  • utjecaj štetnika i bolesti na pojedinu kulturu;
  • međusobno podnošenje pojedinih povrtnih kultura i podnošenje samog sebe (npr. peršin sam sebe ne podnosi, zato se svake godine sije na drugu gredicu, a rajčica najbolje raste uvijek na istoj gredici).

S obzirom na zahtjeve prema hranjivim tvarima, povrće se okvirno može svrstati u tri skupine:

  • zahtjevno povrće koje iziskuje puno hranjivih tvari: skoro sve kupusnjače, krastavci, tikve, rajčice, krumpir, poriluk, celer – gredice na koje ih planirate posaditi dobro pognojite stajskim gnojem ili kompostom;
  • manje zahtjevno povrće kao što je luk, češnjak, mrkva, cikla, salata, špinat, crni korijen, rotkvica, koraba, paprika, dinja, rotkva, slatki kukuruz – prvenstveno im je potreban kompost;
  • skromno povrće kao što je grah, grašak, matovilac i većina začinskih biljaka – gnojite ih vrlo malo.

Povrtne kulture koje pripadaju istoj biljnoj porodici ne smiju se uzgajati godinu za godinom jedna za drugom. Na isto mjesto trebali bi ih gajiti tek nakon 3 do 5 godina. Tijekom svake sezone uzgoja bilo bi dobro da zapisujete kako uspijeva pojedina kultura – kad ste što posijali, kad je spremno za berbu i slične podatke kako bi pronašli najpovoljniji raspored kultura u vašem vrtu.


Primjer dobrih i loših susjeda u vrtu:

 

Izvor:agroportal.hr

Ocijeni
(0 glasova)
UPIP Žepče

O nama

HTML 5Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče osnovana je 1999.godine kao nevladina, neprofitna organizacija. Osnivači udruge su privrednici općine Žepče. Udruga djeluje na principu dragovoljnog učlanjenja pravnih osoba-poduzetnika, fizičkih osoba, nezaposlenih žena, mladih i ostalih koji žele zajednički raditi na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja u općini Žepče, ali i šire.

kontakti

Gdje se nalazimo