Monsanto osuđen za trovanje farmera u Francuskoj

  • utorak, 22 Septembar 2015 14:53
  • Objavljeno u Agrobiznis
  • Čitano 1549 puta

Francuski sud potvrdio je presudu po kojoj američka grupacija Monsanto snosi odgovornost za trovanje poljoprivrednika iz Sarranta, na jugozapadu zemlje.

To je prva presuda ove vrste u Francuskoj.
Proizvođač žitarica Paul Francois otrovan je u travnju 2004. godine nakon udisanja isparavanja herbicida Lasso, proizvođača Monsanto koji je koristio u uzgoju kukuruza.

Kemijski gigant Monsanto osuđen je 2012. godine u prvoj instanci da “u potpunosti isplati poljoprivrednika” koji je djelomično hendikepiran i ima ozbiljne posljedice, a Monsanto se žalio na ovu odluku.

Monsanto je na saslušanju u svibnju ove godine ponovio da njegov proizvod “nije opasan” i da “šteta koja se spominje ne postoji”.

Francuski proizvođač Francois je uvjeren da je američka firma bila svijesna rizika koji predstavlja herbicid lasso prije nego što ga je zabranila u Francuskoj u studenom 2007. godine.

U Kanadi je ovaj herbicid procjenjen kao opasan i povučen je 1985. godine, a od 1992. godine je zabranjen u Belgiji i Velikoj Britaniji.

Ocijeni
(0 glasova)
  • Zadnji put promjenjen utorak, 22 Septembar 2015 15:02
  • veličina slova
UPIP Žepče

O nama

HTML 5Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče osnovana je 1999.godine kao nevladina, neprofitna organizacija. Osnivači udruge su privrednici općine Žepče. Udruga djeluje na principu dragovoljnog učlanjenja pravnih osoba-poduzetnika, fizičkih osoba, nezaposlenih žena, mladih i ostalih koji žele zajednički raditi na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja u općini Žepče, ali i šire.

kontakti

Gdje se nalazimo