Održan Prvi ruralni parlament BiH

  • utorak, 23 April 2013 08:55
  • Objavljeno u Agrobiznis
  • Čitano 1525 puta

Dana 15.maja 2015 godine u Domu Naroda Parlamentarne skupštine BiH, održan je Prvi bosanskohercegovački ruralni parlament. Organizatori Ruralnog parlamenta su  partneri na projektu ACoRD - Savez za zajednički ruralni razvoj (ACED iz Banja Luke, REDAH iz Mostara, UG "Nešto Više" iz Sarajeva, LAG Una-Sana iz Sanskog Mosta i ELARD iz Brisela), koji je financiran iz sredstava EU, u suradnji sa Mrežom za ruralni razvoj u BiH. Mreža  trenutno čine 18 organizacija civilnog društva u BiH koje se bave poljoprivredom i ruralnim razvojem. Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče kao jedna od osnivača i članova Mreže za ruralni razvoj u BiH, sudjelovala je na Prvom ruralnom parlamentu.  Cilj ovog događaja je uspostava foruma za aktivni dijalog između različitih aktera koji žive i rade u ruralnim područjima od samih pojedinaca do organizacija civilnog društva, ekonomskih i društvenih subjekata do vladinih zajednica.
Prvom bosanskohercegovačkom ruralnom parlamentu prisustvovalo je preko 130 učesnika iz cijele BiH, koji su svojim aktivnim radom doprinijeli konstruktivnoj diskusiji i svojim komentarima utjecali na kreiranje Deklaracije kao izlaznog dokumenta Ruralnog parlamenta. Deklaracija sadrži  prioritete i preporuke razvoja poljoprivrede, ruralnog razvoja i ulogu civilnog društva u ruralnom razvoju BiH. U okviru svake oblasti prezentirane su osnovne preporuke, koje su nakon diskusije i glasanja i usvojene, a čine sastavni dio Deklaracije koja je zajedno sa zaključcima na kraju parlamenta usvojena u cijelosti i jednoglasno.
Na ruralnom parlamentu učesnici su diskutirali o ključnim problemima koji otežavaju razvoju ruralnih područja, a time i direktno i razvoj Bosne i Hercegovine Također istaknuta je važnost uloge civilnog sektora u jačanju kapaciteta ruralnog stanovništva i izgradnji partnerskih odnosa sa svim akterima u ruralnom području.
Ruralnim parlamentom i djelovanjem Mreže za ruralni razvoj u BiH, želi se  uvažit glas ruralnih zajednica, u kojima stanovnici imaju priliku utjecati na politiku i unapređenje ruralnog razvoja te ojačati veze i partnerstva između javnog i privatnog sektora u BiH.

Ocijeni
(1 Glasaj)
  • Zadnji put promjenjen utorak, 22 Septembar 2015 12:47
  • veličina slova
Administrator

Fusce aliquam suscipit leo, nec tempor arcu tempus in. Suspendisse potenti. Vivamus posuere, turpis vitae egestas imperdiet, urna elit dictum.

Web stranica: itopart.com/fanouss/

O nama

HTML 5Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče osnovana je 1999.godine kao nevladina, neprofitna organizacija. Osnivači udruge su privrednici općine Žepče. Udruga djeluje na principu dragovoljnog učlanjenja pravnih osoba-poduzetnika, fizičkih osoba, nezaposlenih žena, mladih i ostalih koji žele zajednički raditi na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja u općini Žepče, ali i šire.

kontakti

Gdje se nalazimo